Friday, November 15, 2013

Gurmanski goveđi gulaš



Za 6 osoba:
2 kg govedine bez kostiju,
250 g dimljene slanine,
6 šargarepa,
2 grančice celera,
3 glavice luka,
2 čena belog luka,
300 g očišćenih maslina,
2 pomorandže,
100 g paradajz pirea,
1,5 l suvog crnog vina,
30 g brašna,
6 kašika maslinovog ulja,
 po tri, četiri grančice ruzmarina i majčine dušice,
dva lista lorbera,
2 zrna karanfilića,
15 zrna crnog bibera, i
so.

Za kačamak: 300 g kukuruznog brašna, 1 l mleka, 1 dl maslinovog ulja, grančica ruzmarina, 2 zrna karanfilića i 2 zvedice anisa.

Uveče meso isecite na komade i marinirajte ga u vinu u koje ste dodali struganu koru i sok od pomorandži, očišćenu šargarepu, očišćenu glavicu luka, po grančicu celera, ruzmarina i majčine dušice, jedno zrno karanfilića, zgnječen čen belog luka, dva, tri prstohvata soli i zrna bibera. Poklopite i ostavite da se marinira tokom noći.
Ujutro, u većem tiganju bez masnoće propržite slaninu isečenu na kockice. Kada slanina pusti masnoću dodajte sitno iseckan preostali luk i pržite nekoliko minuta, uz stalno mešanje, pa skinite sa ringle i ostavite sa strane. Meso ocedite, uvaljajte u brašno i pržite nekoliko minuta u dubljoj šerpi na vrelom ulju.
Dodajte ostatak šargarepa isečenih na kolutiće, seckanu grančicu celera, masline, paradajz pire i vino u kojem se meso mariniralo. Da bi svi sastojci bili sasvim prekriveni tečnošću, dodajte vode ili crnog vina, poklopite, šerpu ubacite u zagrejanu rernu i kuvajte nekoliko sati na oko 100 stepeni, da meso sasvim omekša.

Pred kraj kuvanja, u mleko sipajte preostalo zrno karanfilića, zvezdicu anisa, grančicu ruzmarina, so i biber i kuvajte do vrenja. Kada mleko proključa, procedite ga, vratite na ringlu i u njega sipajte ulje i dodajte malo pomalo kukuruzno brašno, uz energično mešanje.
Kada se masa zgusne, preručite je na radnu površinu prekrivenu listom papira za pečenje i sačekajte da se ohladi. Ohlađeni kačamak secite na kocke i služite sa toplim gulašom.

0 comments:

Post a Comment