Monday, September 9, 2013

Gulaš od lignji sa palentom

Gulaš od lignji sa palentom



POTREBNO JE
600 g lignji,
300 g crnog luka,
500 ml maslinovog ulja,
300 g oljuštenog paradajza,
500 ml crnog vina,
so, biber, peršun, pola kašičice šećera


ZA PALENTU
100 g palente,
100 g paradajza,
2 dl supe,
50 g margarina

PRIPREMA
Crni luk iseckajte i propržite. Kad postane staklast, pospite ga šećerom i sačekajte da se luk karamelizuje. Zatim u šerpu ubacite sitno seckani beli luk i očišćene lignje, pa nastavite da pržite još dvadesetak minuta. Začinite, potom dodajte crno vino i seckani paradajz i kuvajte još 20 minuta. U međuvremenu skuvajte palentu u dva decilitra supe, a pred kraj dodajte margarin i seckani paradajz.

Sunday, September 8, 2013

Gulaš od svinjetine s kiselim kupusom

Gulaš od svinjetine s kiselim kupusom



SASTOJCI
1 kg svinjskog buta
750 g kiselog kupusa
60 g svinjske masti
200 g luka
50 g crvene paprike
malo kima
1,8 dl kisele pavlake

PRIPREMA
Na zagrejanoj masnoći propržite sitno naseckani luk do zlatnožute boje. Dodajte crvenu papriku, svinjetinu nasečenu na kockice i malo kima. Posolite, pobiberite i lagano dinstajte često nalivajući vodom.
Kiseli kupus naseckajte na deblje rezance i skuvajte posebno.
Kad meso i kupus omekšaju, pomešajte ih zajedno, zalijte pavlakom i pustite da sve lagano i kratko prokuva, a onda servirajte.
Možete slagati i naizmenično red gulaša, red kupusa, odozgo zaliti pavlakom i malo prodinstati.

Saturday, September 7, 2013

Vinski gulaš

Vinski gulaš



Za 4 osobe potrebno je:
500 g govedine,
200 g krompira,
1 dl gustog soka od paradajza,
2 dl crvenog vina,
4 glavice crnog luka,
50 ml suncokretovog ulja,
kašika aleve paprike,
 kašičica kima,
kašika suvih začina i so.

Meso isecite na komadiće jednake veličine i kratko ga ispecite na ulju u dubljoj šerpi. Izvadite ga i u toj masnoći izdinstajte krupno iseckani crni luk, vratite meso, dodajte kim, suve začine i 2,5 dl vode, pa pirjanite u poklopljenoj posudi na umerenoj temperaturi, povremeno dolivajući vodu. Pred kraj stavite alevu papriku, krompir isečen na kocke i paradajz sok. Krčkajte 10-ak minuta, sipajte vino i posolite. Kuvajte još nekoliko minuta i servirajte.

Friday, September 6, 2013

Gulaš od boškarina


Gulaš od boškarina



POTREBNO JE
2 kg junećeg mesa,
1 kg luka,
100 g šargarepe,
koren celera,
peršunovo lišće,
so, biber,
2 dl pirea od paradajza,
grančica ruzmarina, list lovora,
0,5 l crnog vina,
100 ml maslinovog ulja

PRIPREMA
Luk sitno iseckajte, pa ga s narendanom šargarepom i celerom dinstajte na maslinovom ulju. Dodajte sitno seckan peršunov list i nastavite da dinstate na tišoj vatri. Po potrebi podlivajte pomalo vode. Meso isecite na kocke srednje veličine i dodajte povrću kada se dobro izdinsta, kad poprimi žutosmeđu boju. Posolite i pobiberite, dodajte pire od paradajza, grančicu ruzmarina i lovorov list. Nastavite da dinstate i po potrebi podlivajte vinom. Kuvajte oko dva i po sata dok meso sasvim ne omekša i dok se ne zgusne. Gotov gulaš mora biti zgusnut od povrća. Uz gulaš poslužite mekanu palentu, njoke ili neku kratku testeninu.

Thursday, September 5, 2013

Esterhazi gulaš

Esterhazi gulaš



POTREBNO JE
1 kg goveđeg mesa za gulaš, 500 g crnog luka, 2–3 kašike začinske paprike, 1–2 kašike svinjske masti, kašika rastopljenog maslaca, 3–4 čena belog luka, 2 kašike paradajz pirea, kašičica majčine dušice, kašika kapra, kašika sirćeta, 200 g smrznutog graška, 2 šargarepe, 100 g celera, 100 ml pavlake, kašika brašna, so, biber

PRIPREMA
Na zagrejanoj masti pržite seckani crni luk dok ne dobije zlatnožutu boje, dodajte mu majčinu dušicu, izgnječeni beli luka i kim. Skinite s vatre i umešajte začinsku papriku. Sipajte šoljicu vruće vode i vratite na vatru. Spustite meso sečeno na kocke, so, biber, paradajz pire i sirće. Zalijte s onoliko tople vode koliko je potrebno da meso ogrezne. Poklopite i kuvajte na laganoj vatri oko tri sata. Kolutove šargarepe, kocke celera i grašak propržite na zagrejanom maslacu. Pavlaku izmešajte s brašnom i umešajte u smesu s mesom. Dobro izmešajte i sastavite s proprženim povrćem. Kad sve omekša, skinite s vatre i pospite kaprom. Gulaš služite uz knedle od bajatog hleba.

Wednesday, September 4, 2013

Segedinski gulaš

Segedinski gulaš



Potrebno (za 4 osobe):
1. 1 pile od oko 1,1kg,
2. 3 glavice luka,
3. 3 paradajza,
4. 2 mrkve,
5. 2,5 kg krompira,
6. mirođija,
7. slatka aleva paprika,
8. mast,
9. kim,so.

Priprema:
Pile očistite, operite i nasecite na komade. Na masti propržite naseckani luk i šargarepu isečenu na kolutove, pospite alevom paprikom i izmrvljenim kimom, pa dodajte nasečeno meso.

Posolite, zalijte vodom i dinstajte na laganoj vatri da meso relativno omekša. Tada dodajte krompir isečen na kockice i oljušten paradajz, narezan na kriške, dolijte još tople vode pa nastavite s kuvanjem da se meso i povrće skuvaju.

Gotov gulaš pospite sitno seckanom mirođijom.

Tuesday, September 3, 2013

Juneći gulaš sa pivom

Juneći gulaš sa pivom



POTREBNO JE
1 kg junetine, 5 velikih glavica luka, 2–3 kašike brašna, 100 ml ulja, lovorov list, suvi biljni začin,biber, so, 200 ml piva

PRIPREMA
Oprano meso isecite na kocke, uvaljajte u brašno i ispržite na vrelom ulju. Dodajte naseckan luk i pržite zajedno s mesom. Dodajte suvi biljni začin, so, biber i lovorov list, pa prelijte pivom. Dolijte vodu i ostavite jelo da krčka dok meso ne omekša. Gulaš služite uz bareni krompir ili kuvanu testeninu.

Monday, September 2, 2013

Ciganski gulaš

Ciganski gulaš



Potrebno je:

350 gr. svinjetine
500 gr. luka
150 gr. sveže paprike
100 gr mesnate dimljene slanine
20 gr. masti
2 češnja belog luka
3 kašike mlevene crvene paprike
250 ml mesnog temeljca
200 ml seckanog paradajza iz konzerve
ulje, so, biber

Priprema:

Na masti popržimo na kockice narezane slaninu i luk. Dodamo meso narezano na kocke, pa i njega propržimo. Dodamo luk narezan na trakice i sve zajedno kratko pirjamo.

Zatim dodajemo presovani beli luk i čim pusti miris dodamo papriku narezanu na rezance i sve zajedno pirjamo oko 10 minuta na srednje jakoj vatri.

Po potrebi začinimo solju, dodamo mlevenu crvenu papriku, mesni temeljac i seckani paradajz. Sve zajedno polijemo sa toliko vode koliko je dovoljno da pokrije sastojke. Po želji, poslužiti uz kuvanu testeninu.